Esat Oktay Yıldıran Kimdir? Kim Tarafından Öldürüldü?

İzmir Buca’daki Belenbaşı Köyü’nde yıkılıp tekrar yapılan Belenbaşı İlkokulu’na “Şehit Esat Oktay Yıldıran İlkokulu” ismi verildi.

12 Eylül Darbesi’nin simge isimlerinden, Diyarbakır Cezaevi işkencecisi Yıldıran’ın isminin ilkokula verilmesine muhalefet de tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya X hesaplarından konuyla ilgili tepkilerini paylaştılar.

Esat Oktay Yıldıran Kimdir?

1949 doğumlu Esat Oktay Yıldıran, 12 Eylül Darbesi’nin ardından Diyarbakır Cezaevi’nde Yüzbaşı rütbesiyle İç Güvenlik Komutanı olarak görevlendirildi. Yıldıran tutuklu ve hükümlülere insanlık dışı yöntemlerle uyguladığı işkencelerin ardından darbenin ve cuntanın en önemli simgelerinden biri oldu.

Bu dönem Diyarbakır Cezaevi’nden sağ kurtulan isimlerden bazılarının PKK’nin kuruluşunda önemli görevler aldığı bilinirken, 34 kişi de öldü.

Kim Tarafından Öldürdü?

Yıldıran, 22 Ekim 1988 günü eşi ve bir çocuğu ile birlikte Ümraniye’nin Sarıgazi semtindeki askerî lojmanların önündeki duraktan bir halk otobüsüne bindi. Aynı duraktan otobüse binen iki kişi, Yıldıran’ın oturduğu koltuğun arkasındaki sıraya geçti. Kalabalık olmayan otobüs, saat 14.50’de Kısıklı Meydanı’ndaki durağa geldiğinde durdu ve kapıların açıldığı sırada saldırganlardan biri ateş açtı. Arkasından açılan ateş sonucu mermilerden ikisi Yıldıran’ın boynuna ve sırtına isabet etti. Bir mermi de otobüste bulunan yolculardan birine geldi. Ateş açan iki saldırgan otobüsten inip kaçtı. Yıldıran ve vurulan diğer yolcu, hastaneye götürüldü. Yıldıran kurtarılamadı ve hayatını kaybetti. Suikastı, PKK üstlendi. Saat 21.00’de Cumhuriyet gazetesini arayan bir kişi, “Kısıklı’da cezalandırılan Esat Oktay Yıldıran, PKK tarafından öldürülmüştür. Biji Partiya Karkaren Kürdistan.” şeklinde konuştu. Yıldıran, PKK tarafından “Cellat” olarak anılmış ve ölüm listesine alınmıştı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir