Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Teknoloji Bağımlılığı ve Beyin Çürümesi Konulu Panel Gerçekleştirildi
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen panelde, Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fatma Şimşek ve Prof. Dr. Hüseyin Köse tarafından, teknoloji bağımlılığının zararları üzerine öğrencilere bilgi verildi. Panelin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Yıldırım yaptı.
‘Analiz ve Problem Çözme Yeteneği Kullanılmıyor’
Doç. Dr. Fatma Şimşek’in belirttiğine göre, dijital dünyaya erken saatlerde maruz kalmak, beynimizdeki hafıza ve öğrenme ile ilgili bölgeleri etkiliyor. Kısa videolar ve dijital uyaranlar, beyinde sürekli bir konudan diğerine geçişi teşvik ederek analiz kabiliyetinin azalmasına sebep olabiliyor.
‘Dijital Ortamda Uzun Süre Zaman Geçirmenin Zararları’
Doç. Dr. Şimşek, beyin çürümesinin belirtilerinin unutkanlık, düşünme zorlukları, konsantrasyon kaybı, sosyal izolasyon ve zihinsel yorgunluk şeklinde olabileceğini belirtti. Gençler arasında artan teknoloji kullanımının beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi.
‘Dijital Detoks Önerileri’
Şimşek, beyin sağlığını korumak için dijital detoks yapılmasını, pozitif yönleriyle teknolojiyi kullanmayı ve ekran süresini sınırlamayı önerdi. Ayrıca düzenli fiziksel egzersiz yapmayı, yeterli uyku almaya özen göstermeyi, sosyal etkinliklere katılmayı ve teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmayı tavsiye etti.