Mine Özdemir Güneli – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav yarın gerçekleştirilecek. 1 milyon 38 bin 192 öğrencinin başvuruda bulunduğu LGS, 973 yurt içi sınav merkezinde, 3 bin 891 okulda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde yapılacak. Geçen yıllarda öğrenciler kendi okullarında sınava giriyordu ancak bu yıl sınav yerleri MEB tarafından belirlendi. Sınava Giriş Belgileri de e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden yayınlandı.
Sınava saatler kaldı ve öğrencilerde heyecan dorukta. Bu heyecanın sınavı etkilememesi için sınav günü ve sınav anında dikkat etmeleri gereken bir dizi ayrıntı var. Özel Tarsus SEV Ortaokulu Rehberlik Birimi Bölüm Başkanı Psikolog Y. Eray Varol’un öğrencilere bu noktada tavsiyeleri şöyle:
Rahatlatıcı müzik dinleyin
Hafif rahatlatıcı bir müzik eşliğinde ailenizle beraber dengeli bir kahvaltı yapın. Protein ve kompleks karbonhidratlar içeren besinler, enerji seviyenizi gün boyu yüksek tutacaktır. Kahvaltıda sınavla ilgili hiçbir şey konuşmayın.
Bir gece önce hazırladığınız ve şeffaf kilitli bir poşete koyduğunuz kimlik belgenizi, sınava giriş belgenizi, en az iki adet sınav kaleminizi, yumuşak silginizi ve kalemtıraşınızı almayı unutmayın.
Rahat giysiler tercih edin.
Sınava gireceğiniz okula ne çok erken ne de çok geç gidin. En geç saat 8.45’te sınava gireceğiniz okulda bulunmanız yeterli. Trafiği ve gireceğiniz okulun uzaklığını hesaplayarak uygun bir saatte evden çıkın.
Bilgilerinizi kontrol edin
Sınav salonuna alındığınızda kendinizi endişeli hissetmeniz gayet doğal. Ancak unutmayın; bugüne kadar elinizden gelen her şeyi yaptınız ve emek verdiniz. Bunun sonucunu almanın zamanı geldi.
Olumlu düşünün. Derin derin birkaç kez yavaş yavaş nefes alın ve aldığınız sürenin iki katında bırakın. Uykudan yeni kalkmış gibi vücudunuzu gerin ve bırakın.
Sınıfta görevli öğretmenlerinizin yönergelerini dikkatlice dinleyin. Soru kitapçıklarını kontrol edin. Optik cevap kağıdınızdaki bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol edin. Yanlışlık varsa görevlilere söyleyin.
Optik cevap kağıdınızda kurşun kalemle imzanızı atmayı, kitapçık türünüzü kodlamayı asla unutmayın.
Kolay sorulardan başlayın
Bugüne kadar hangi dersin testi ile başladıysanız sınava onunla başlayın, anlık değişiklikler yapmayın.
Tarama yöntemini kullanarak önce kolay soruları çözün.
Zorlandığınız sorularda çok fazla zaman kaybetmeyin. Sorularla inatlaşmayın.
Sınavda dört-beş soruda bir zamanı kontrol ederek temponuzu ayarlayın. Ne çok acele edin ne de çok fazla zaman kaybedin.
Soruları dikkatli bir şekilde, her cümlesini, her kelimesini mutlaka okuyun. Tam okuma yapmadan soruları cevaplamayın.
Önce soruyu anlamaya çalışın, sonra cevabı düşünün.
Cevaplarınızı cevap kağıdına her sorudan sonra kodlayın. Sorunun numarası ile cevap kağıdındaki numaranın aynı olmasına dikkat edin.
Yorulunca mola verin
Altı çizili olan “Hangisi değildir”, “olamaz” gibi ifadelere dikkat edin.
Yorulduğunuzu hissettiğinizde kısa bir mola verin. Boynunuzu ve omuzlarınızı ağır ağır hareket ettirerek rahatlamasını sağlayın. Gözlerinizi kapatın ve alnınıza ve şakaklarınıza yavaş yavaş masaj yapın ve tekrar teste dönün.
Sınavın sonunda, cevaplarınızı kontrol etmek için zaman ayırın. Boş bırakılmış veya yanlış işaretlenmiş sorularınızı düzeltebilirsiniz.
İşaretlediğiniz soruları cevabından emin olmadığınız sürece değiştirmeyin. Ancak yeni bir bilgi ya da bir yanlışlık yaptığınızı kesin algıladıysanız değiştirin.
Sonuçlar 28 Haziran’da
İki oturum halinde uygulanacak sınavda, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. 50 soruluk sözel alandan oluşan sınavın birinci oturumu 75 dakika; 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci oturum ise 80 dakika sürecek. Sınav sonuçları 28 Haziran’da açıklanacak.
Metorolojinin tahminlerine göre yarın yurt genelinde hava güneşli. Hava sıcaklığı 26 ile 38 derece arasında değişiklik gösteriyor. Öğrencilerin sabah saatlerinde havanın serin olma ihtimalini de dikkate alarak giyinmelerinde yarar var.