4 Şubat 2025

İnegöl’ün Nabzı: Son Dakika Haberleri ve Güncellemeler

İnegöl’ün nabzını tutun! Ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve daha fazlasıyla en güncel haberler burada!

Gripten hızlı kurtulun

Beslenme, Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, başta grip olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hem bağışıklığı güçlendiren hem de bu hastalıklarda hızlı iyileşmeyi destekleyen gıdalara dikkat çekti.

Üstsolunum yolu enfeksiyonlarının yaygın görüldüğü bugünlerde uzmanlar; hijyene, kalabalık alanlarda sosyal mesafeye dikkat edilmesi (sarılmamak, öpüşmemek gibi) ve kalabalık alanlarda maske kullanılması konusunda uyarıyor.

Uzmanlar, aynı zamanda bu hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Doğru besinlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek, bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmanın mümkün olduğunu belirten Beslenme, Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, ‘’Soğuk algınlığı belirtileri başladığında da bazı gıdaları beslenmenize dahil etmeniz kolay iyileşmenize destek sağlar. Tabii tedavinizi ihmal etmemeniz, doktora danışmanız ve doktorunuzun önerisi olmadan antibiyotiğe başlamamanız da önemlidir’’ dedi ve bu süreçte beslenmede yer verilmesi gereken gıdaları şöyle sıraladı:

Merve Öz

SOĞAN-SARIMSAK-TURP

Soğan, sarımsak, turp, pırasa ve kereviz vücuda doğal koruma sağlayan güçlü antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Bu sebzelerdeki içeriğindeki allicin maddesi bağışıklık sistemini destekleyerek soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların şiddetini azaltabilir.

Ayrıca soğan iltihap önleyici etkiler göstererek boğaz enfeksiyonlarını da önleyebilir. Hem soğan hem de sarımsak mikropların çoğalmasını engelleyerek gripten korunmaya da yardımcı olabilir.

KİVİ-KUŞBURNU-YEŞİL BİBER

C vitaminibağışıklık sisteminin normal işleyişini destekleyen temel bir vitamindir. Çeşitli meyve ve sebzeler; özellikle portakal, kivi, kuşburnu, limon, yeşil biber C vitamini açısından zengin olup soğuk algınlığıyla mücadelede etkili olabilir.

Araştırmalar, C vitamininin vücuda alınmasının soğuk algınlığı semptomlarının süresini kısaltabileceğini ve bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirebileceğini göstermektedir. Grip döneminde C vitamini alımının artırılması enfeksiyonlarla mücadelede vücudu destekler.

SALEP

Orchisve Dactylorhiza cinsi orkide türlerinden elde edilen bir toz olup içeriğinde glukomannan adlı bir polisakarit bulunur.

Glukomannan, özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) özellikler gösteren bir bileşiktir. Glukomannanın vücutta su ile birleştiğinde jel kıvamına gelmesi mukus üretimini artırarak boğazdaki tahrişi rahatlatabilir ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların belirtilerini hafifletebilir.

Aynı zamanda salep soğuk algınlığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir tonik olarak bilinmektedir. Bu nedenle, vücudu güçlendirerek grip ve soğuk algınlığı ile mücadelede etkili olabilir.

ZENCEFİL

Gripve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmede etkili doğal bir antibakteriyel ve antiinflamatuar kaynaktır.

Vücuda enerji verici bir etki sağlar ve soğuk algınlığı nedeniyle oluşan titreme, ağrı ve boğaz iltihaplarını hafifletebilir.

İçeriğindeki gingerol bileşiği enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, zencefilin vücutta iltihaplanmayı azaltarak grip belirtilerinin şiddetini en aza indirdiği bulunmuştur.

KARANFİL

Güçlü antiseptik özelliklere sahip olan ve grip semptomlarını hafifletmede etkili bir baharattır.

Soğuk algınlığı ve gripten korunmada bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösterir.

Aynı zamanda karanfilin içerdiği eugenol maddesi, boğaz ağrısını yatıştırır ve öksürüğü azaltır. Araştırmalar, karanfilin iltihap giderici etkisiyle gripten korunmada da faydalı olduğunu göstermektedir.

Sağlıklı bir kış çayı

Her zaman tüketebileceğiniz bu çay, üst solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi gelir. İşte tarifi:

Malzemeler:

– Ihlamur

– Kuşburnu

– Top karanfil

– Çubuk tarçın

– Bal

Hazırlanışı:

Kaynamış suyun içine ıhlamur, kuşburnu, karanfili ekleyip, 8-10 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra dilerseniz bal ya da tarçın ilave ederek, tüketin.